Lovgivning

Hvornår må man fyre fyrværkeri af?

Fyrværkeri

Der er ikke noget smukkere, end når himlen oplyses af fyrværkeri ved midnat på nytårsaften. Det er den aften på året, hvor alle dem, der er vilde med krudt og BANG kan få lov at opfylde deres barndomsdrømme.

Der er blevet strammet gevaldigt op på lovgivningen omkring fyrværkeri gennem årene, og det kræver nu officielle tilladelser, hvis du ønsker at fejre en speciel anledning med et festfyrværkeri. Vil du være på den sikre side, inden du sender en raket ud i æteren, så læs med her og få styr på reglerne.

De 5 hurtige

Hvert år op til nytår bliver vi mindet om, hvordan vi kan tage forholdsregler for at undgå problemer og skader på nytårsaften. De 5 hurtige er helt basale og klare retningslinjer, der altid er værd at gentage:

 1. Husk altid at bruge beskyttelsesbriller.
 2. Køb og affyr altid kun godkendt fyrværkeri og aldrig hjemmelavede eller ulovlige raketter (tjek for CE-mærket).
 3. Hav aldrig tændt fyrværkeri i hånden.
 4. Sørg for at holde sikkerhedsafstanden, og læn dig aldrig ind over fyrværkeriet.
 5. Gå aldrig tilbage til en fuser.

Husker du de 5 hurtige, så er du godt på vej til en sikker nytårsaften og et godt spring ind i 2020.

Hvornår må du købe fyrværkeri?

Ifølge lovgivningen er der tre vigtige tal at huske i forbindelse med købe og affyring af fyrværkeri:

 1. Hvornår må du købe fyrværkeri?
 2. Hvornår må du affyre fyrværkeri?
 3. Hvor gammel skal du være for at købe og affyre fyrværkeri?

Lad os tage dem fra en ende af:

 1. Når det kommer til køb af fyrværkeri, er det kun tilladt at sælge fyrværkeri til privat brug mellem d. 15. og 31. december.
 2. For at der ikke bliver fyret raketter af hele året uden nogen form for opsyn, har den danske regering lavet en lovgivning, der kun tillader affyring af fyrværkeri mellem d. 27/12 og 1/1 – begge dage inklusive.
 3. Vil du gerne købe dit eget fyrværkeri, skal du være fyldt 18 år, mens unge mellem 15 og 18 gerne må købe det, der kaldes hverdagsfyrværkeri.

Skulle du få lyst til at affyre raketter i andre anledninger, så er det muligt at ansøge om en dispensation, så du kan fejre med et fyrværkerishow. Vil du have noget spektakulært, kan du vælge at hyre et firma til at lave et professionelt fyrværkerishow, så det eneste, du skal gøre, er, at læne dig tilbage og nyde glimtene.

Kilde: Borger.dk

Ingen kommentarer

  Skriv en kommentar