Lovgivning

Hvornår må man købe alkohol?

Alkohol

Ved køb og salg af alle varer, der kan være farlige eller vanedannende, medfølger der regler i forhold til alderen på dem, der køber varerne. Det er din opgave som sælger at håndhæve reglerne og sørge for at tjekke ID, inden du sælger til unge. Det er dit ansvar, som sælger af alkohol og tobaksvarer, ikke bare at tjekke ID og sørge for, at dem, du sælger til, har den rette alder, du skal også skilte med den lovgive alder for køb af denne form for varer, så det er synligt for alle kunder i din butik.

Hvad siger lovgivningen?

Lovgivningen siger, at det er dit ansvar – også i forhold til dine ansatte – at sørge for, at der altid bliver fremvist ID fra personer, hvor du er i tvivl om alderen. For at overholde reglerne skal du være sikker på, at det er ID med billede og har vedkommende ikke et sådant på sig, så må du ikke sælge til ham/hende.

Lovgivningen er blevet strammet mere og mere gennem de sidste år, og ansvaret ligge alene hos dig som butiksindehaver. Det er også kun dig, der risikerer straf, hvis du sælger til mindreårige.

Derfor er det også i dag muligt for de unge mellem 16 og 18 år at købe billed-id hos kommunen, hvilket skal fremvises i forbindelse med køb af alkohol eller tobak.

Hvor gammel skal man være for at købe alkohol?

Langt de fleste ved godt, at man skal være 18 år for at kunne købe alkohol på en tur i byen, ligesom man skal være 18 år for at komme ind på diskotekerne og drinksbarerne. Den lovgivning betyder også, at stærk alkohol kun må sælges til unge over 18 år. Der er dog en undtagelse, for hvis der er en alkoholprocent på under 16,5 %, må det sælges til unge over 16.

I alle tilfælde er det butiksejerens ansvar at sørge for, at reglerne bliver overholdt og, at der ikke bliver solgt alkohol til mindre årige. Derfor er det også en del af lovgivningen og ikke bare et forslag, at du skal skilte med aldersgrænserne påtrykt. Skiltene kan bestilles både til butik og web på nettet fra Sundhedsstyrelsens hjemmeside, hvor du også kan læse meget mere om reglerne for køb og salg af både alkohol og tobaksvarer.

Kilde: Sst.dk

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar