Lovgivning

Nedsættelse af bøde

Bøde

Det sker engang imellem gennem livet, at vi er så uheldige at få bøder. Måske har du selv prøvet det en dag. Det kan være, du har kørt lidt for stærkt på motorvejen, eller har overset et færdselsskilt, eller måske har smidt skrald ulovligt i naturen. Der er mange faldgruber i vores moderne samfund, som i dag kan udløse en bøde, og på grund af sommetider snørklede lovgivningssystem, kan det nogle gange være umuligt at vide, at der er begået en lovovertrædelse, før bøden glider ind gennem brevsprækken.

En bøde er altid ubehagelig at modtage, og for mange mennesker er det en alvorlig økonomisk mavepuster i en i forvejen stram finansiel situation. Heldigvis er der flere måde, hvorpå du kan opnå en bødenedsættelse, hvis du har været så uheldig at få en bøde. Læs mere her om, hvordan det foregår.

Sådan foregår nedsættelse af bøder

Du har flere muligheder for bødenedsættelse, hvis særlige omstændigheder gør, at du ikke er i stand til at betale bødens fulde beløb.

Du kan for eksempel få nedsat din bøde til det halve, hvis du har en særlig lav indkomst. En særlig lav indkomst betød i 2018 en månedlig indkomst på under 13.975 kr. eller en årlig indkomst på 167.700 kr. – begge beløb før skat. En bødenedsættelse vil derfor være mulighed for en stor del af borgere, som er på forskellige former for offentlig overførselsindkomst, er på uddannelseshjælp, SU, eller folkepension. Bøden vil dog altid minimum udgøre 500 kr., så hvis du har fået en bøde under 500 kr., kan det ikke svare sig for dig at bruge tid på at ansøge om bødenedsættelse.

Hvad så hvis bøden er under 500 kroner?

For mange mennesker i Danmark kan selv en bøde på under 500 kr. være et alvorligt knæk i privatøkonomien, og heldigvis er ikke alt håb ude, selvom din bøde falder under grænsen for bødenedsættelse. I dette tilfælde kan du i stedet anmode om udsættelse af bøden, som dog højst må være op til seks måneder.

Du kan også i langt de fleste tilfælde indgå en aftale om afdrag med den myndighed, som har udstedt bøden.

Formildende eller undskyldende omstændigheder

Hvis ingen af de ovenstående regler gælder for din situation, kan du i stedet prøve at tale direkte med den myndighed, som har udstedt bøden, hvis du mener at formildende eller undskyldende omstændigheder gør, at du ikke er kvalificeret til at modtage og betale bøden.

Dette er dog nemmest, hvis du har fået et bødeforlæg (og ikke en bøde) af for eksempel din kommune. Dette kan for eksempel foregå i forbindelse med for sen melding om flytning til Folkeregisteret. Hvis du for eksempel er psykisk syg eller har andre undskyldende omstændigheder i dit liv, som gør at du ikke har været i stand til at melde din flytning i tide, kan du forsøge at kommunikere disse til kommunen. Du skal være opmærksom på, at dette er det lidt af en lovmæssig gråzone, og du er således ikke garanteret at dit bødeforlæg annulleres. For mange vil det dog stadig være et forsøg værd.

Kilde: Politi.dk

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar